Ko negalima plauti indaplovėje?

Indų plovimas – tikrai ne pats maloniausias užsiėmimas. Ypač, jei mėgstate sukiotis virtuvėje ir atrodo, kad nešvarūs indai joje tiesiog dauginasi kiekvieną akimirką. Todėl dalis žmonių naudoja indaploves, kurios smarkiai palengvina gyvenimą ir leidžia sutaupyti ne tik nemažai savo laiko, bet ir vandens ar plovimui skirtų priemonių. Tačiau pagrindinė problema, su kuria susiduria turintieji indaploves – įsivaizdavimas, kad jos gali išplauti kone viską. Deja, tam tikrus daiktus geriau plauti rankomis, o ne indų plovyklėmis. Kokie jie?

Termo puodeliai. Jei juos plausite indaplovėje, pažeisite termo puodelių vakuuminį sandarumą, todėl pro juos pradės patekti vanduo. Tad jei nenorite sugadinti savo mėgstamo termo puodelio, verčiau jį plaukite rankomis.

Plastikiniai indai. Šiandien labai populiaru į darbą maistą neštis specialiose plastikiniuose indeliuose. Tačiau dėdami juos į indaploves atidžiai perskaitykite naudojimosi instrukcijas: tam tikras plastikas, veikiamas karšto vandens srovių, gali deformuotis.

Virtuviniai peiliai. Dauguma žmonių pataria brangesnius plieninius peilius plauti rankomis, o ne indaplovės pagalba. Išimtys taikomos tais atvejais, jei turite naujos kartos indaplovę, kuri turi specialų skyrių su daugiau purkštukų, kur galite plauti visus norimus stalo įrankius. Tokie skyriai sumontuoti taip, kad juose plaunant aštrius peilius niekaip nepažeisite pačios indaplovės.

Indai iš medžio. Nėra virtuvės, kurioje nerastume dirbinių iš medžio: medinių šaukštų, pjaustymo lentelių, mentelių ir pan. Svarbu žinoti, kad jokių gaminių iš medžio indaplovėje plauti nereikėtų. Taip yra todėl, kad karštas vanduo indaplovėje nuplauna medienos apsauginį sluoksnį, todėl medis gali pradėti skilinėti ar net pūti.

Žalvariniai indai. Jei žalvarinius gaminius plausite indaplovėje, karštas vanduo taip pat nuplaus jų apsauginį sluoksnį, todėl labai greitai jie praras savo žvilgesį.

Indai iš krištolo. Tai stiklo rūšis, kuri reikalauja ypatingos priežiūros, todėl indus iš krištolo vertėtų plauti rankomis. Jei visgi nusprendėte naudoti indaplovę, turėtumėte nustatyti ne aukštesnę nei 50 laipsnių temperatūrą ir porcelianinius indus plauti specialiu, labai švelniu ir delikačiu režimu.